logo burogrijs

Wil jij beter contact maken, effectief communiceren en klantgericht adviseren?

Adviesvaardigheden voor IT professionals van de 21e eeuw


 • ​Wil jij meer effect van jouw persoonlijke communicatie?
 • Wil jij gemakkelijker contact maken en houden?
 • Wil jij begrijpen waarom je soms niet begrepen wordt?
 • Wil jij leren hoe je jouw klant beter kunt helpen?

Herken jij je als IT-professional in het volgende?

 • ​Je voelt je ongemakkelijk in een gesprek met de klant.
 • Op de een of andere manier komt jouw boodschap niet over.
 • Anderen haken af wanneer jij aan het woord bent.
 • ​Anderen begrijpen niet wat je zegt; er is geen verbinding.
 • ​Discussies eindigen vaak in een strijd wie er gelijk heeft.
 • ​Jouw communicatie heeft niet het effect dat je er zelf van verwacht.
 • ​Gesprekken met klanten verlopen moeizaam.

De rol van de ICT-er is veranderd. Van de moderne IT-professional worden klantgerichte- en communicatieve vaardigheden gevraagd. Als IT-professional is jouw rol de verbinding tot stand te brengen tussen bedrijfsprocessen en techniek.

Bij de training “Adviesvaardigheden voor IT professionals” ligt de nadruk op de communicatieve vaardigheden van NLP en de toepassing daarvan in de dagelijkse werksituatie.Communiceren vanuit verbinding in plaats van praten over inhoud.

De cursus reikt je een aantal communicatietools aan waarmee je jouw communicatie ,in het algemeen en met klanten, effectiever kunt maken. Tools die je direct in jouw dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Wat levert deze training jou persoonlijk op?

 • Je leert hoe je beter contact kunt maken en te houden.
 • je leert hoe communicatie in de praktijk werkt en je ervaart in de praktijk het verschil in waarnemen en interpreteren.
 • je leert hoe je meer op één golflengte kunt komen: in verbinding.
 • ​je leert hoe je jouw communicatie optimaal kunt afstemmen op de ander zodat jouw contact met je omgeving verbetert.
 • ​je leert hoe je een effectief klantgericht adviesgesprek voert.

In mijn gesprekken met klanten en collega’s merkte ik dat ik niet voldoende doorvroeg om de context of de achterliggende vraag te achterhalen. Daardoor deed ik aannames over wat er bedoeld werd. Achteraf bleek dan dat ik er helemaal naast zat..

Ik heb geleerd om meer geduld op te brengen in een gesprek. Ik luister beter door meer open vragen te stellen en tussentijds te toetsen of ik de ander ook goed begrijp. Ik let op non-verbaal gedrag en de manier waarop de ander iets zegt. Er is meer verbinding, de klant en ik zitten nu meer op één lijn. Onze gesprekken verlopen duidelijk soepeler dan vroeger.

Chris
Developer

Inhoud van het programma

Dag 1:

1 - Mindset: wie ben jij? IT-professional of verkoper?

Jouw mindset bepaalt hoe jij je gedraagt. Een klant voelt haarfijn aan of wat je zegt, aansluit bij wie je bent en wat jou drijft. In dit blok verkennen we jouw eigen mindset: waar ben je goed in, wat vindt je belangrijk en wat is jouw drijvende kracht?

2 - Filters; wat is het echte probleem van de klant?

In de communicatie wordt door onze hersens gefilterd. Je leert hoe je gericht kunt doorvragen om de filters die de ander hanteert, te neutraliseren. We leren je ook hoe je door juist bewust gebruik te maken van filters, de ander op een respectvolle manier kunt beïnvloeden.​

Je leert het verschil tussen waarnemen en interpreteren. Zodat je het probleem van de klant boven water haalt en niet een eigen visie daarop als vertrekpunt neemt.

Dag 2:

3 -Behoefte van de klant

De wijze waarop je waarneemt uit zich in de taal. Door hierop aan te sluiten, wordt de kwaliteit van onze communicatie beter. Je komt meer in verbinding met de ander. We geven je handvatten om contact te maken, te versterken en te verbreken. Je leert hoe je de behoefte van de ander kunt achterhalen.

4 - Belemmerende overtuigingen aanpakken

Zolang er nog belemmerende overtuigingen zijn, zal een gesprek met een klant zelden het gewenste resultaat opleveren. Er is dan geen verbinding! Pas als jij achter jouw woorden staat, zal het succes opleveren. In dit blok gaan we aan de slag met jouw belemmeringen die het succes in de weg staan.

Dag 3:

5 - Presentatie en houding

Je krijgt handvatten om jouw communicatie krachtiger te maken door een combinatie van houding en inhoud. Je zult merken dat kleine aanpassingen een groot verschil uitmaken.

6 - Adviesgesprek in de praktijk

In dit laatste dagdeel gaan we in op het adviesgesprek. Je leert hoe het werkt en hoe je door jouw communicatie aan te passen, een klant kunt helpen bij het kiezen van jouw oplossing.​

Ik vond het lastig om met een klant in gesprek te gaan. Ik had de neiging om teveel in details te verzanden en wist dan van geen ophouden. De klant was dan allang afgehaakt, alleen ik had niets in de gaten. Als een klant belde dan liet het gesprek liever over aan een collega.

Ik snap nu hoe het werkt en waar ik op moet letten. Ik schat beter in waarin de klant is geïnteresseerd en fluit mezelf terug als ik weer te technisch wordt. Ik sta nu ook klanten te woord.

Ernst
Functioneel Beheerder

Bonus

Gratis exemplaar: NLP op het werk voor dummies (auteur: Lynne Cooper)

Boordevol tips en technieken om je geest te upgraden. Zakelijk succes behalen met neurolinguïstisch programmeren.

​Over de hele wereld gebruiken mensen NLP om hun communicatievaardigheden te verbeteren, rapport op te bouwen, positieve veranderingen aan te brengen en hun doelen te bereiken. In een bedrijfscontext kun je de prestaties van jezelf en je team verhogen.

​Deze praktische handleiding in NLP op het werk helpt je flexibeler te worden, meer invloed te krijgen en succes te boeken in je loopbaan.

Trainers

Jan Langedijk

jan langedijk

Jan Langedijk is loopbaanbegeleider en gecertificeerd NLP trainer. Hij is jarenlang werkzaam geweest in de ICT sector in diverse rollen: Consultant, Business Manager, Manage-ment Consultant, Loopbaanbegeleider en Trainer.

Jan helpt (IT-)professionals zich verder te ontwikkelen zodat ze weer plezier in hun werk krijgen, nieuwe vaardigheden leren of werk vinden dat beter bij ze past. Zijn persoonlijke drijfveer is mensen bewust maken van de keus om het leven te leiden vanuit hun eigen autonomie, in verbinding met de wereld om hen heen. Want dan bepaal jij je eigen koers!

Ton van Kattenbroek

ton van kattenbroek

Ton van Kattenbroek is een enthousiaste en creatieve communicatieadviseur, -trainer en ondernemerscoach. Met meer dan 30 jaar ervaring in communicatie blijft hij geboeid door de effecten van persoonlijke communicatie.

Zijn specialisatie is het concretiseren van de identiteit van mens en organisatie. Mensen verbinden door de inzet van effectieve communicatie is zijn passie. Met veel interesse in mens en maatschappij, psychologie en gedrag, gaat hij op zoek naar de essentie. Naar wat mensen beweegt en tegenhoudt. Want daar ligt de oplossing voor mensen om in beweging te komen.

Lokatie, tijden en kosten

De training wordt ook in januari 2017 weer gegeven, telkens op 3 vrijdagen van 09:00 uur tot 16:30 uur.

Januari 2017

Dag 1: vrijdag 13 januari

Dag 2: vrijdag 20 januari

Dag 3: vrijdag 27 januari

Locatie

Van der Valk, Veenendaal

Kosten

Deelname aan de training vraagt een investering van € 1.475,- excl. BTW.

Koffie, thee en lunch zijn bij de trainingsdagen inbegrepen.

Wij werken met kleine groepen o.l.v. 2 trainer/coaches, omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen de aandacht krijgt die het verdient. Wees er dus snel bij want er zijn slechts 15 plaatsen!


Inschrijven